lunes, 10 de septiembre de 2012

UNA ULLADA PER LES RODALIES DE... PINET I LLUTXENT (Paratge Municipal El Surar)

Paratge Natural Municipal El Surar;
Hui busquen una espècie i un lloc que era més tipic d'açí quan l'abundància de pluges ho permetia. Parlem de l'únic lloc amb característiques per mantenir un tipus d'alzina especial per l'aprofitament de la seua escorça... La surera.
On començem? 
En la CV610 des de Xàtiva a Gandia. Creuem Genovés, Quatretonda i a uns 17 Km , ja dins de Llutxent ens desviem cap a l'esquerraq per la CV608 direcció Pinet. Passarem per una carretera ara en obres , així que cura en ella. A uns 3-4 km i abans d'entrar en Pinet vorem a la nostra dreta  un cartell (poc quidat i apenes visible) que agafarem per deixar el cotxe un poc més en davant (el camí es torna impracticable per vehículs de carretera). Agafem el camí que baixa i a uns metres ens trobem amb la fonteta del castell (supose que l'aigua será potable ja que no posa ningún cartell d'advertència).
Font del castell

 L'aigua es prou fresqueta, amb poca calç i vorem en ella com que el lloc manté moltes libel.lules o parotets de les quals la que més ens interesa és una menudeta que no plega les ales i és de color verd lluent.(es tracta del génere Lestes , poc comuna hui ja que la contaminació la ha desplaçat un poc).
Parotet del génere Lestes virens
Si seguim caminant , i al llarg d'un Km en el que pujarem i baixarem un poc, ens trobarem amb molts cipressos, arbre hui en boca de molts científics al demostrar que no es crema després d'un incendi...
Ciprés amb el paisatge al fons

També he trobat una malaltia del pi blanc produida per Fitoplasma pini i que fa que la branca del pi creixca molt provocant-li una hipertrofia. Es considera perillós i deu tallar-se la branca.
Fitoplasma pini infectant una branca de pi blanc

Una vegada en la baixem l'últim tram deguem agafar forçes ja que ens queden 2 km cara amunt. Deguem seguir les indicacions sempre cap a esquerra (cap a dreta están els monestirs)
Cartells indicadors cap a el Surar

Al final una zona d'esplai, sureres centenàries que feien servir el suro per industria del vi i un paisatge meravellós. La tornada cara baix sempre així que no aneu massa depresa.
Alzina surera

No hay comentarios:

Publicar un comentario