sábado, 22 de septiembre de 2012

UNA ULLADA PER LES RODALIES DE...CHELLA I BOLBAITE (Del salt als Xarcos)

De nou continuem vagent paisatge molt a prop de pobles i sobre tot parlarem de Geologia i de cultura agrícola.
La ruta de hui comença en Chella. Des de qualsevol lloc de la carretera que creua el poble on podrem deixar el vehicle eixirem cap amunt per carrer de La Alegria i amb un poc d'aixó i ganes pujarem durant uns 200 metres fins arrivar a una plaça amb banquets i palmeres hui destruides pel "morrut" on ens desviem cap a dreta  i creuant el poble per dalt arrivarem al mirador del salt de Chella on podrem vore l'efecte del paisatge Karstic que ha deixat un tall de quasi 30 metres que conecta de nou la natura i la nostra cultura ja que a partir de l'aprofitament de l'energia potencial de l'aigua construim   molins que bé podien estar relacionats amb el tractament de blat per fer farina (molns fariners).
Salt de Chella

Lo nou seria agafar i seguir c ap al segon mirador uns metres amunt i des de ahí baixar al salt per un caminet ben delimitat per fustes a modus de "pasamá" - Una vegada baix podiem descansar al parque que hi ha i on podrem vore les oronetes fent autèntiques acrobàcies per agafar els insectes.
De nou seguim el camí a l'esquerra que ens porta per  una ruta de Gran recorregut GR-237  direcció a Bolbaite (recordem que sembla que perguem de vista bolbaite ja que el gorgo el deixem a lka nostra esquerra). El camí té algo més de  3 km i quan de nou vegem el poble de Bolbaite ens dirigim pel camí que entra al poble no pel de la esquerra i arrivem a la Calle Honda on vorem per qué li diuen així. Ens creuem amb el fort  olor característic de alguns espais d'este lloc i que de nou ens traslladem a époques més antigues on el fruit del garrofer cujo enmagatzenatge produeix esta olor,era molt utilitzat per donar menjar als animals. Hui el  gastem com a emulsionant alimentari dels gelats,sent el cas de la seua llavor: el garrofí.
Imatge de garrofer

Garrofí utilitzar en industria alimentaria

Una vega a Bolbaite baixarem als Xarcos o Pozas on vorem com s'enmagatzena l'aigua i on molta gent aprofita en époques de calor per donar-se un bany en estes calcàries aigues.Hui tenen moltqa aigua donat les últimes plutjes i a pesar de les continues onades de calor.
El recorregut invers cap a Chella  ens fixarem en un fruit de la tardor, l'oliva que ja está a punt de recollir i que també dona sentit a estos llocs on les "almasseres" són tan comunes.
Oliveres
 De nou  travessem un "trias" que són guixos rojos que es formaren quan esta zona era un mar fa més de 200  millions d'anys durant el Triasic.
Recorregut

No hay comentarios:

Publicar un comentario