miércoles, 9 de octubre de 2013

JA ÉS TEMPS DE PEBRASSOS (I) ; BOLETS DE XOP

Els bolets de xop són molt comuns i no cal técniques especials per agafarlos?
MALAMENT ANEM SI PENSEM AIXÓ
Els bolets de xop tenen molta facilitat per arrelar (parlant com si de plantes es tractara) peró hi ha de pensar-se que es reprodueixen tant per espores com ensanplant els seus micelis.
Hi ha dues espècies al menys com son pleurotus i agrocybe.
Pleurotus  a la esquerra (color gris) y Agrocybe a la  dreta-dalt (taronja clar)

Les plutges ajuden a la dissolució i les temperatures a la digestió pertant els bolets d’ara són molt exquisists.

Com identificar-los?
Pleurotus colors grisos i agrocybe taronges tots amb lámines blanquinoses encara que cal coneixer-los abans si vols menjar-los.Cura en elks menutrs que són molt semblants a algunes espècies tóxiques.

A més PARLEM ARA UN POC DEL RIU ALBAIDA I CANYOLES...
ElS riuS baixen nets ?
La temperatura de l’aigua encara elevada permet que les sustàncies resuspenguen però deixen un problema que ja el tinguem al nostre riu;
  Les espècies de les parts altes es mantenen donat que la bruticia no les afecta massa (alburno es ara l’amo) i les de les parts baixes també donat la quantitat de materia orgánica entre ells la carpa cosa que fa pensar als pescadors que no passa res pero no es així siní que els peixos de les parts mitjanes com la madrilla i sobretot les plantes subaquatiques ho tenen molt mal al no passar la llum... estem perguent biodiversitat i ja ho he comprovat encara que sense dades definitives  al no identificar la mateixa quantitat d’espècies de PAROTETS com en altres temporades encara que de sympetrum i orthetrum que són més tolerants el nombre ha augmentat en el seu nombre.


Per acabar el riu és apte per al bany?
Cada vegada que es controla el rih dona els valors de quasi sempre ... aigua dins un nivells de BAIXA QUALITAT peró lo que no es deu oblidar són que els controls no es fan al riu sinó al començament de sequiols i llocs de rec mentre que la gent ja no es banya a la sequia sinó al riu.
CURA JA QUE ESTA AIGUA ÉS DE MENYS QUALITAT QUE LA DE FA ANYS I PER TANT HI HA QUE EVITAR PRENDRE BANYS DE TOT EL COS TEMPS PROLONGAT I SOBRETOT NO BEURE I RENTAR-SE BÉ

PER ACABAR EL RIU ERA UN LLOC PER LLAVAR-SE , NADAR ETC. PERÓ HUI JA NO TE EIXA QUALITAT 


No hay comentarios:

Publicar un comentario