domingo, 21 de octubre de 2012

UNA ULLADA PER LES RODALIES DE ...GENOVÉS

Per motiu de les continues plutges del cap de setmana anem prop i caminejarem mirant més cap abaix sobretot per la quantitat de gent que me preguntava sobre si havia vist pebràs o rovelló...-ara encara és prompte! li he contestat i els que hi ha són més menuts que una monedeta d'euro. En 15 dies més.

Com identifiquem els bolets bons dels roins?
Com els bons encara són menuts, evitarem menjar-ne dels roins si per errada els agafem. Anem a identificar uns quant prou perillosos i que no fa massa temps va donar problemes per intoxicació.
Onphalotus olearius; BOLET DE SATANÁS O D'OLIVERA

Este bolet va donar problemes d'intoxicació a una familia de Xàtiva no fa massa temps que els va semblar com els que compren al mercat o en alguna tenda...Apareix asociada a olivera.

Mycena pura  molt bonica , menuda i tóxica
Es veu en praderies de molses i és molt menut i bonic. Color rosaet

Lepiota laevigata és tóxica 
El génere lepiota és prou comú i cal  no menjar cap semblant. El barret és prou pla i molt arrodonit encara que pot corvarse i confondre-nos...

                                             Turbaria furfuracea altre bolet de pi peró verinós
Per acabar tots aquells que no semblen fongs i visquen asocitas a arbres com este que expose...


A més hi ha algúns considerats roin i que el que són és de baixa qualitat i en alguns casos provoquen INTOLERÀNCIES però en cap cas són verinosos
                        Suillus mediterranenesis  ALTRE BOLET DE PI comestible de baixa qualitat

Dels realment comestibles parlrem un poc més en davant...

Els protectors del sól quins són ara?
Liquens i molses que a més donen siport a molts éssers vius com caragols i microinvertebrats que a més són el menjar d'altres i ajuden al manteniment de la xarxa de l'ecosistema mediterrani i permeten part de la vida a les nostres serres a més de donar colorit. Cladonia és un liquen
                             Molse a esquerra verd fosc  Cladonia foliacea centre i Cladonia rangiformis dreta

Fruits de la tardor…?
Parlarem del fruit del ginebró que amb forma globosa i amarronada contrasta amb el verd intens i clar de les punxoses fulles. En un passat era part de la llenys que s'agafava pèr als forns de pa ja que dona molt de calor i a més manté un cert temps eixa calor. Hui abunda i permet que hi hagen més incendis fortuits a més de donar cobertor a rallats o cries de porc senglar que s'estenen ràpidament.
                                              Ginebró Juniperus oxicedrus amb els seus fruits

Visita a la basseta roja on ja queden pocs d'amfibis que ja es retiren per a passar prompte les sequeres i gelor de l'hivern.
Imatge d'un jove Pelodytes punctatus conegut com granoteta
Els ulls d'estos animalets amb pupil.les verticals ens indiquen hàbits nocturnes. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario