lunes, 23 de julio de 2012

CANVI CLIMÀTIC A... El riu canyoles

Encara que creguem que "sobra aigua", no disposem d' aigua en excés hui en dia peró, si ens endarredim un poc, a Xàtiva l'anomenaven " la ciutat de les mil fonts" i per algo seria. Hui apreciem este bé un poc per davall de la seua importància i és hora que pensem que cada vegada ens será més dificil de mantenir i en alguns casos de trobar. Un dels subministradors principals d'aigua al riu canyoles i promotor de la Industria de canals i Alcudis és el riu dels Sants , que naix a terme d'Alcudia de Crespins, i que a dia de hui es troba molt baix d'aigua , no arrivant en molts llocs als dos dits de fondària.
Imatge actual del naixement del riu dels Sants
Vegades al riu , la presència de lytrum salicaria ens diu que la cosa va bé encara que al riu canyoles la trobem seca en molts llocs. Encara així volia recalcar que l'aigua va en molts trams més fonda, entre les roques arrodonides que tant habem gastat en pedreres i el riu torna a naixer a les primeres plutjes. En conclussió direm que l'abús en l'extracció d'aigua sí esta canviat el nostre riu i per tant el clima també patirà.
Megascolia maculata sobre unes flors de Lytrum s.
Un primer plànol de la nostra amigueta de quasi 6cm de llargària

PAPALLONES
Dos families es reparteixen el territori nostre i són els hespèrids i els nimfids. Els primer, Hespèrids, semblen un avió F-18 amb les ales entre planes i verticals, ulls grans i colors beixos o marrons.
Gegenes nostradamus amb la forma aerodinámica

La segona familia de segur que l'haveu vist ja que són les classiques papallones marronetes que pleguen les ales i ens deixen vore com un ullet al final de l'ala anomenat Ocel. Estem parlant de la familia dels Nimfelids.
Pyronia batsheba sobre una flor de rabet de gat

Tots dos families sumnen quasi 90 espècies a la nostra comunitat (hi han 159) i prefereixen les graminies com  Brachypodium o cereals quan són erugues. Son les que més he vis t hui en dia i si dominen el nostre camp i si ho fan vol dir que estem anant cap a més sequera.

No hay comentarios:

Publicar un comentario