lunes, 2 de julio de 2012

EL CANVI CLIMÁTIC A ... EMBASSAMENTS BELLÚS I ESCALONA

El nostre clima es troba a meitat de camí entre el subtropical i el temperat. És per aixó que gaudim de calor com els trópics i plutja com els temperats peró en estiu falten i la sequera és la que mana, mentre que en la tardor apareixen ruixades en forma de tormentes que arriven a tindre carácter  torrencial. Aixó fa del clima MEDITERRANI un tant especial pel que fa a flora , fauna i paisatge. Peró els últims anys són téstics de canvis que puguém vore, encara que estem a temps de minimitzar-los...
L'embassament de Bellús és una làmina d'aigua vista des de dalt peró manté a molta vida com els peixos, insectes etc., encara que l'abundància de matéria orgánica es menja l'oxigen i l'augment de temperatura de l'aigua estancada impedeix la regeneració i al faltar l'oxigen  domina l'Eutrofització en molts punts.
Cercion l. sobre una branqueta morta envoltat de fusta morta

Vegades són les accions humanes les que amb excés de fem fa que altres peixos acaben morint i els de valéncia ecológica més ampla (els que suporten millor tots estos canvis) com les carpes siguen les que predominen. Els que més ho saben són els pescadors que amablement es deixen fer una foto amb una carpa aconseguida com la que vos presente açí.
Carpa en mans d'un pescador que després torna a soltar

Les aus no es queden enrere i capturen molts peixos com ho feien a la mar. És el cas dels corbs marins Phalacocorax carbo 
Parella de corbs marins esperant el moment

La solució no está massa clara i moltes espècies s'adapten a estos llocs encara que ens toca a nosaltres millorar els voltants que habem canviat mitjançat repoblacions  de plantes riberenques com el cas dels salzes Salix eleagnos, adaptades a l'aigua i que amb la seua ombra o simplement amb la presécia, impedeixen que avançen altres plantes que ja han demostrat tindre un caracter més invassiu. 
Salix eleagnos

Oxigenar de manera natural l'aigua  seria altra de les tasques a fer-ne i podriem començar per posar-ne plantes HIDRÓFITES com Ceratophylum entre altres i  que ja es troba de forma natural en alguns punts del riu.
Hidrófita Ceratophylum en les proximitats de la Cova Negra

 I com no! Es deu ser més respetuós i contaminar menys , no netejant més sinó embrutint menys. 
Per acabar parlarem un poc de papallones com la Papilio machaon amb uns color grocs caractgerístics i una cua al fina d'una de les seues ales que la fan quasi inconfundible.
Papilio m.
Una de les papallones més grans de la nostra comunitat i devoradora de fenoll i ruda, es veu afectada en alguns casos pel canvi climàtic que afecta sobre tot a la segona planta, la ruda, ja és una planta més   necessitada d'humitat.




No hay comentarios:

Publicar un comentario